Cum se transplantează un pui de orhidee

Orhideea dumneavoastră phalenopsis are un pui (sau „keiki” în limba hawaii-ană). Ce facem cu el?

Când se transplantează un keiki

De regulă, un keiki se transplantează atunci când are minim 3 frunze şi 3-4 rădăcini, din care 2 au depăşit 5cm.

loading...

În acel moment, noua plantă se desprinde de planta mamă prin tăierea tijei la 2-3cm. Tija se elimină prin tăierea la aceeaşi distanţă de la planta mamă.

De regulă, semnalul de transplantare este dat de ofilirea şi uscarea tijei ce leagă noua plantă de orhideea-mamă.

În acel moment, noua plantă trebuie mutată de urgenţă într-un nou ghiveci.

Metoda mai bună: transplantarea anticipată

O metodă şi mai inteligentă de transplantare este aceea de a aşeza noua plantă într-un nou ghiveci, după apariţia primelor rădăcini.

Transplantarea propriu-zisă constă în aşezarea rădăcinilor noii plante pe suprafaţa substratului, fixându-se să rămână stabilă.

Atenţie! De regulă rădăcinile noilor plante cresc în partea superioară, deoarece frunzele se lasă în jos, fiind mai grele. Pentru a aşeza rădăcinile în poziţia corectă, va trebui să răsuciţi tulpină, însă cu delicateţe, deoarece este casantă!

Nu trebuie să vă chinuiţi să aşezaţi noua plantă perfect vertical în ghiveci. Şi un unghi de 30° este suficient. După acomodare, planta se va aşeza singură într-o poziţie mai confortabilă.

Udările se fac ca la o plantă matură, poate un pic mai abundente, până rădăcinile coboară la fundul vasului.

Când sunt 6-7 rădăcini şi planta pare stabilizată, tija de conectare la planta mamă poate fi tăiată.

Dacă nu vă grăbiţi, puteţi aştepta uscarea naturală a tijei, fenomen care va anunţa clar că tânăra plantă nu mai are nevoie de ajutor.

Avantajele transplantării anticipate

Tânăra plantă se stabilizează într-un nou ghiveci mai repede.

Riscul de eşec este mult mai mic decât în cazul transplantării cu detaşare de planta mamă.

Metoda imită modul în care planta se comportă în mediul natural.

VEZI SI Mușcata mea a înflorit puternic, după ce am aplicat aceste reguli extrem de simple! Acum, florile mele sunt invidiate de toți vecinii!

Păstrarea mușcatelor peste iarnă este una dintre marile probleme ale celor care iubesc aceste flori – foarte rezistente, de altfel.

Este știut faptul că mușcatele au câteva nevoi specifice pe timpul sezonului rece, iar dacă se respectă o serie de reguli, ele vor ”înverzi” din nou în primăvară și vor fi la fel de bogate în flori ca și în anul precedent.

1. Mușcatele se păstrează la temperatura de 10-14°C

La primul semn de răcire severă a vremii, chiar dacă mușcatele sunt, unele dintre ele, încă pline de flori, sacrificați-le florile și puneți ghivecele într-o încăpere luminoasă și cu temperaturi care să nu ajungă la 0°C pentru cele drepte, în timp ce în cazul celor curgătoare temperatura nu trebuie să scadă sub 5°C.

De asemenea, în încăperea în care de depozitați mușcatele temperatura nu trebuie să depășească 10 -14°C. De reținut este faptul că temperaturile mai joase la care este supusă mușcata în timpul iernii favorizează înflorirea.

Astfel, păstrarea mușcatelor se poate face fie în pivniță, fie într-un garaj bine izolat sau într-o încăpere care nu este încălzită pe timpul iernii.

De precizat este faptul că mușcatele curgătoare sunt mai sensibile decât cele drepte și sub nici o formă acestea nu trebuie depozitate în pivniță. Aceste specii are nevoie de lumină și de un spațiu suficient de aerisit și în timpul iernii.

2. Tăiați lăstarii verzi

Înainte să le băgați la adăpost este indicat să tăiați lăstarii cu flori sau fără, așa cum se face tăierea din primăvară la vița de vie, numărând cepii și coardele după muguri. Tăiați ramurile florii la 2-4-6 ochi, nu mai mult, în funcție de vigoare.De dorit e să păstrați doar structura puternică, lemnificată, pentru că ramurile firave sau cele verzi, putrezesc sau se usucă peste iarnă.

În timp ce tufănicile din care au fost selecționate atâtea soiuri de crizanteme, dau din pământ, mușcatele emit lăstari din ochii dorminzi pe care îi lăsați pe ramurile puternice.

Nu aveți nevoie de nimic altceva decât de curajul necesar pentru a fasona mușcatele înainte să le prindă gerul.

3. Nu schimbați pământul și nu îl îmbogățiți cu minerale

Dacă este necesar puteți face această operațiune primăvara când scoateți mușcatele afară. Mușcata hibernează și tocmai de aceea nu are nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a se hrăni.

Este importantă să nu aibă posibilitatea de a se dezvolta în timpul iernii, pentru că energia consumată se poate resimți primăvara la înflorire.

4. Peste iarnă, mușcatele se udă de 1-2 ori pe lună

Nu udați mușcatele peste iarnă decât rar, o dată sau de două ori pe lună și nu abundent. Este suficient să menții solul suficient de umed, dar fără a permite băltirea apei.

Dacă planta este udată excesiv, poate apărea un tip de parazit la rădăcina plantei, cauzând putrezirea rădăcinii și tulpinii. Mușcata nu rezistă la temperaturi mai mici de 5°C.

loading...