Cum se provoacă o nouă înflorire la orhidee

Orhideele (phalaenopsis) sunt revelația ultimilor ani în materie de plante de interior. În mintea celor mai mulți dintre noi, orhideea este imaginată ca o plantă fragilă, cu viață scurtă. Asta până am cumpărat prima orhidee și am văzut că florile rezistă luni la rând! Dar după ce înflorirea se încheie, cum provocăm o nouă înflorire? Iată câteva lucruri de luat în considerare:

Umiditatea

Atât pe timpul înfloririi, cât și în intervalul dintre înfloriri, rădăcinile plantei trebuie să dispună în permanență de o umiditate adecvată. Vara udaţi orhideea o dată la 7-10 zile, iar pe timp de iarnă o dată la două săptămâni. Foarte important: nu lăsaţi apa să băltească în ghiveci.

loading...

O altă problemă este umiditatea scăzută în locuințe, iarna. Evitați să așezați orhideea în apropierea caloriferelor! Iarna va aprecia foarte mult dacă ați așeza ghiveciul pe o tavă cu pietriș, unde să fie apă în permanență. Apa care se va evapora va crea un microclimat care va face atmosfera de interior pentru orhidee.

Fertilizarea

Fertilizarea este la fel de importantă ca și udările, iar orhideea trebuie să primească îngrășăminte o dată pe lună. În comerț puteți găsi fertilizatori speciali pentru orhidee. Vă recomandăm fertilizatori organici, pentru că nu sunt poluanți.

Lumina

Nici prea multă, dar nici prea puțină. Majoritatea orhideelor refuză să mai înflorească pentru că nu au suficientă lumină. Rețineți, așadar, că orhideelor le place lumina intensă, naturală, însă suferă dacă este așezată în bătaia directă a razelor solare.

Nopți răcoroase O diferență notabilă de temperatură între zi și noapte (de 5-10 grade Celsius) va stimula planta să-și reia înflorirea. Dacă vă este greu să-i asigurați această condiție, puteți să o așezați, preț de câteva zile, într-ul loc umbros și răcoros.

Ghiveciul

Orhideea are rădăcini aeriene. Astfel încât, pe lângă umiditate, acestea trebuie să fie și bine ventilate. Puteți împușca doi iepuri dacă, după înflorire, mutați planta (fără să-i deranjați prea mult rădăcinile) într-un vas cu orificii laterale. În centrele specializate găsiți pe ales.

Atenționări și ponturi

Cea mai bună metodă de udare este scufundarea ghiveciului într-un vas cu apă timp de 5 minute.

Important: După udare, lăsați ghiveciul la scurs, astfel încât apa să nu băltească în farfurie! Evitați udarea frunzelor.

Orhideea se udă dimineața, niciodata noaptea!

Orhideele iubesc taninurile. Așadar, puteți să adăugați în solul orhideei un dop de plută de la o sticlă de vin roșu, tăiat în bucățele mici.

Foarte important: vârful de creștere al plantei (situat la baza plantei, în centrul rozetei de frunze) trebuie să rămână mereu uscat!

loading...